До 2030 г. над половината от жителите в 39 американски щата ще са затлъстели

share

Активисти срещу затлъстяването прогнозират, че до 2030 г. над половината от жителите в 39 американски щата ще са затлъстели.

Предвижда се Мисисипи да запази короната си като най -"дебелия" щат за поне още две десетилетия. В нов доклад се казва, че до 2030 г. 67% от жителите на щата ще са затлъстели.

Прогнозите са на "Тръст фор Америкас хелт" и фондацията "Робърт Ууд Джонсън". "Тръст фор Америкас хелт" редовно изготвя доклади за затлъстяването, повечето от които са базирани върху правителствени данни. Този път обаче е надхвърлено 42-процентното национално ниво за затлъстяване, прогнозирано от федералните здравни власти до 2030 г.

Сега около две трети от американците са с наднормено тегло. Тази група включва и затлъстелите, които съставляват 36% на населението.

От "Тръст фор Америкас хелт" поясниха, че прогнозите им са базирани върху изследвания във всеки отделен американски щат, извършени между 1999 г. и 2010 г. от американския Център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания.

Прогнозите сочат, че дори в щата с най-нисък процент на затлъстелите възрастни хора - Колорадо, 45% от жителите му ще са затлъстели до 2030 г., след като сега това се отнася за около 20% от тях. В щата Ню Йорк броят на затлъстелите ще нарасне от 25 на 51%, а в Калифорния – от 24 на 47%.

Водещи новини

Още новини