Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия

Getty Images
share

Доналд Тръмп обвини вчера украинския президент Володимир Зеленски, че е спомогнал за започване на войната на Украйна с Русия. Този коментар за пореден път показва, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев, ако спечели изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14899

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на сегашната си предизборна кампания, наричайки го многократно „най-великият търговец на Земята“ за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ, откакто войната избухна през 2022 г.

Тръмп е подлагал украинския лидер на жестока критика и за това, че не успява да постигне мир с Москва. Тръмп предположи, че Украйна може би трябва да отстъпи част от територията си на Русия, за да сключи мирно споразумение, отстъпка, която Киев смята за неприемлива.

Коментарите на Тръмп, направени вчера в Пи Би Ди Подкаст (PBD Podcast), отидоха крачка напред от предишните му критики. Той каза, че Зеленски е виновен не само за това, че не е успял да сложи край на войната, но и за това, че е помогнал за започването й, въпреки че конфликтът избухна, когато Русия нахлу в украинска суверенна територия.

Зеленски посети украински войници, които се лекуват в Брюксел

"Това не означава, че не искам да му помогна, защото мие много мъчно за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне.“

През септември Зеленски представи на Тръмп своя „план за победа“ за прекратяване на войната по време на среща в Ню Йорк, която двамата лидери описаха като сърдечна.

Публичните коментари на Тръмп обаче предполагат, че той може да се опита да прекрати помощта за Украйна, ако на 5 ноември победи вицепрезидентката Камала Харис, кандидат на демократите. Тръмп многократно е казвал, че може да прекрати конфликта, преди да встъпи в длъжност през януари, но не е казал как.

Харис обеща да продължи да подкрепя Украйна и представи победата на източноевропейската държава като жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ. Тя често е укорявала Тръмп, че не желае да се противопостави на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14899

Водещи новини

Още новини