Доналд Тръмп и Владимир Путин са по-близки от известното?

Gettyimages
share

Американския журналист Боб Удуърд смята, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с руския президент Владимир Путин до седем пъти, откакто е напуснал поста си в началото на 2021 г. Твърди се също така, че като действащ президент на САЩ той лично е изпратил на Путин тестове за COVID-19.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14817

Това е станало в началото на пандемията от коронавирус, когато тези тестове бяха много дефицитни включително в САЩ. Путин пък го бил посъветвал да запази всичко в тайна, тъй като това можело да навреди политически на Тръмп.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече да е имало телефонни разговори между Путин и Тръмп. Той обаче потвърди за Ковид тестовете, припомняйки, че през 2020 г. Русия е доставила на САЩ медицинско оборудване и защитно облекло, пише DW.

Кремъл отрече твърденията, че Тръмп е провел телефонни разговори с Путин

Камала Харис публикува в платформата Х компилация от видеа с Доналд Тръмп и Путин.

"Докато американците бяха болни и оставени без достъп до животоспасяващи Ковид тестове, какво правеше Доналд Тръмп? Той тайно пращаше такива тестове на Владимир Путин", написа тя.

Доналд Тръмп многократно е твърдял, че поддържа много добри отношения с Путин. Повтори го включително на срещата си с украинския президент Зеленски в края на септември в Ню Йорк – очевидно посланието гласеше, че това може да помогне за бързото прекратяване на войната в Украйна, ако той бъде преизбран за президент на САЩ през ноември.

Неговите опоненти обаче многократно обвиняват Тръмп, че е твърде близък до шефа на Кремъл, като дори го обвиняват, че понякога действа в интерес на Москва. Едно от опасенията е, че едно споразумение за прекратяване на войната в Украйна може да означава големи отстъпки пред Москва.

Следователят Робърт Мюлер установи, че кампанията на Тръмп се е опитала да прикрие контактите си с руски агенти и че Тръмп лично е правил всичко възможно да възпрепятства разследването. Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Х. Р. Макмастър пише за времето, прекарано в Белия дом, че почти не е било възможно да се води критичен диалог с Тръмп относно политиката му спрямо Русия. Според него Тръмп е бил умело манипулиран от Путин.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14817

Водещи новини

Още новини