Спасители в САЩ се опитват да възпрепятстват пускането на бобър в дивата природа

pixabay
share

Съдбата на двегодишния бобър на име Ниби се озова в съда в САЩ и предизвика огромен скандал, предаде Асошиейтед прес. Въпросът е дали животинчето ще остане при спасителите му, които го познават от бебе, или ще бъде пуснато на свобода с наближаването на зимата в Масачузетс. 

„Да видиш как хора от цял свят се обединяват, за да защитят този бобър, е едно от най-невероятните неща, които съм виждал през живота си“, каза Адам Тепър, адвокат, който представлява спасителите на Ниби.

Във вторник съдия съобщи, че засега Ниби ще може да остане в дома си в „Нюхаус уайлдлайф рескю“ (Newhouse Wildlife Rescue) в Челмсфорд, северозападно от Бостън. За днес е насрочено изслушване по делото, което спасителите са завели срещу „Масуайлдлайф“ (MassWildlife), щатския отдел за риболов и дива природа, за да спрат освобождаването.

Засякоха бобър в България за първи път от 170 години насам

Ниби е женски бобър и е хит в социалните мрежи на спасителната група още от бебе. Публикациите за предстоящото ѝ освобождаване събират хиляди коментари. Онлайн петиция за спасяването на Ниби от пускането ѝ в дивата природа е събрала над 25 000 подписа. Тази седмица губернаторът Мора Хийли обеща да се погрижи Ниби да бъде защитена.

Джейн Нюхаус, основателка и председателка на групата за спасяване, каза, че след като Ниби е била намерена край пътя, се опитали да я върнат при намиращите се наблизо бобри, които биха могли да бъдат нейни родители, но не успели. След това пробвали да я оставят при други бобри, но резултат отново нямало.

„Много е трудно да се реши дали да бъде пусната на свобода, след като на нея явно ѝ харесва да бъде заобиколена от хора и няма интерес да бъде в дивата привода“, каза Нюхаус.

От „Масуайлдлайф“ казаха, че са „ангажирани със защитата на благосъстоянието на всички диви животни, включително и на бобъра Ниби“. От организацията добавиха, че Ниби „ще остане на мястото си в момента“, докато служителите на агенцията „работят с „Нюхаус уайлдлайф рескю“, за да намерят най-доброто решение“.

Нюхаус каза, че се страхува, че пускането на свобода ще означава сигурна смърт за любимия ѝ бобър, който не знае как да живее в дивата природа. Тя уточни, че бобрите обикновено напускат родителите си на възраст между 2 и 3 години, така че е възможно през следващата година Ниби да прояви по-голям интерес към желанието да бъде на свобода. Но докато това не се случи, тя иска да я пази в безопасност.

Водещи новини

Още новини