Носила ли е Камала Харис обеци слушалки по време на дебата с Доналд Тръмп?

Twitter/X
share

След дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп се появиха множество конспиративни теории.

Една от тях е, че кандидатът за президент на САЩ на демократическата партия Камала Харис е носила обеци, които всъщност били скрити слушалки.

„Това не е вярно. Обеците, които Харис носи по време на дебата, са на марката Tiffany & Co. Външният вид на бижутата се различава съществено от този на слушалките Nova H1, които се твърди, че носи по време на дебата. Твърдението, че Харис е нарушила правилата на дебата, първоначално се разпространява от профили на привърженици на Тръмп в социалната мрежа X.  Потребителите на платформата публикуват колажи, които правят внушения. По-късно подобни твърдения се появиха и на български език, този път във Facebook”, коментира пред Нова телевизия журналистът Иван Радев от сайта factcheck.bg.

Доц. Искрен Иванов: Камала Харис е категоричният победител в дебата

Според други твърдения Харис няма право да се кандидатира за президент на САЩ, тъй като е родена като мъж в Бенгази, Либия, с името Камал Аруш.

„Публично достъпно копие на акта за раждане на Камала Харис доказва, че тя е родена на 20 октомври 1964 г. в Оукланд, щата Калифорния. Майката на Харис е родена в Индия, а баща ѝ е от Ямайка. Двамата се срещат в университета Бъркли в Калифорния по време на следването си. Освен това Харис отговаря на всички изисквания на Конституцията на САЩ, за да се кандидатира за президент”, обясни Радев.

Водещи новини

Още новини