Харис увеличава преднината си пред Тръмп, избирателите я смятат за победител в дебатите

Gettyimages
share

Вицепрезидентът на САЩ от Демократическата партия Камала Харис води пред републиканеца Доналд Тръмп с 47% срещу 42% в надпреварата за спечелването на президентските избори на 5 ноември и е увеличила преднината си след дебата срещу бившия президент Доналд Тръмп, според приключило днес проучване на Ройтерс/Ипсос. Избирателите също така като цяло смятат, че Харис е спечелила дебата, съобщава БТА.

По информация от продължилото два дни проучване Харис води с пет процентни пункта сред регистрираните гласоподаватели, в сравнение с преднината ѝ от четири процентни пункта от проучване на Ройтерс/Ипсос от 21-28 август.

От гласоподавателите, които казват, че са чули поне нещо за дебата във вторник, 53% казват, че Харис е спечелила, а 24% казват, че Тръмп е спечелил. Петдесет и два процента от респондентите казват, че Тръмп не се е справил добре и не е изглеждал целеустремен, а 21% са казали това за Харис.

Тръмп: Загубилият е този, който винаги иска реванш

Петдесет и девет годишната Харис постави 78-годишния Тръмп в отбранителна позиция по време на оспорвания президентски дебат с поредица от атаки срещу неговата годност за президентския пост и множеството му правни проблеми, посочва Ройтерс.

В запитването са участвали 1690 пълнолетни американци от цялата страна, включително 1405 регистрирани гласоподаватели. При регистрираните гласоподаватели допустимата грешка е около три процентни пункта.

Въпреки че националните социологически проучвания, включително проучванията на Ройтерс/Ипсос, дават важна представа за гледната точка на електората, резултатите по щати в Избирателната колегия на САЩ определят крайния победител и само няколко щата, в които изборите ще бъдат оспорвани, вероятно ще бъдат решаващи за това кой от двамата кандидати ще стане президент.

Водещи новини

Още новини