Във Франция започна процес срещу съпруг, позволявал на непознати да изнасилват жена му

Getty Images
share

Процес срещу френски пенсионер, обвинен, че в продължение на близо 10 години е дрогирал бившата си жена и е позволявал на непознати да я изнасилват в жилището им, започна днес в Авиньон, предаде Франс прес.

По рядко срещаната афера ще отговарят както бившият съпруг на жертвата, така и 50 съучастници. Някои от тях може да получат присъди до 20 години.

72-годишната Жизел П. пристигна в съда, заобиколена от адвокатите и трите си деца. Тя има намерение да се изправи пред извършилите насилие върху нея, на възраст от 26 до 74 години.

Съпругът ѝ, 71-годишният Доминик П., не е искал от извършителите да му плащат за възможността да насилват жена му. Адвокатката му Беатрис Саваро заяви, че той се срамува от деянията си и ги окачестви като "непростими".

Преди началото на процеса петнайсетина феминистки протестираха пред сградата на съда.

Извършителите са с различно минало, включително пожарникар, занаятчия, санитар, пазач в затвор и журналист. Някои са ергени, други са женени или разведени - профилите им се различават, отбелязва АФП. Повечето от тях са посетили жилището на двойката един път, някои - повече. Според експертите те не страдат от психични отклонения.

Много от тях твърдят, че са мислели, че просто участват във фантазиите на развратна двойка. Но според Доминик П, главен заподозрян, "всички знаеха", че съпругата му е упоена. Според обвинението, всички те са имали възможност да направят свободен избор, включително "да напуснат мястото".

Общо са били отчетени 92 случая на изнасилване от 2011 г. насам, когато двойката все още е живеела в района на Париж. Повечето обаче датират от периода 2013-2020 г., когато те се преместват в Мазан, град с 6000 жители в Южна Франция. При всеки от случаите бившият служител на френската електрическа компания е давал на съпругата си мощно лекарство против безпокойство. Мъжете са спазвали строги правила, за да не събудят спящата - без парфюм, без дъх на цигари и да си затоплят ръцете, като ги накиснат в топла вода.

Бившата съпруга не си е давала сметка за нищо и е научила всичко на 68-годишна възраст, след близо 50 години съвместен живот с Доминик П., при разследване, започнало през есента на 2020 г. Това се случило, след като съпругът ѝ неочаквано бил хванат в мол, докато правел снимки под полите на жени.

При претърсването на компютъра му следователите открили множество снимки и видеозаписи на видимо упоената му съпруга, изнасилвана от непознати. Самата тя няма спомени от случилото се.

Бившият ѝ съпруг е обвиняем и по две други дела - за убийство и изнасилване в Париж през 1991 г., което отрича, и опит за изнасилване в Сен е Марн, на изток от Париж, извършено през 1999 г. Той признава вината си по този случай, след като се изправи пред представени ДНК доказателства.

Водещи новини

Още новини