Байдън: Нетаняху не прави достатъчно за постигане на споразумение за заложниците

Getty Images/Guliver
share

Американският президент Джо Байдън заяви днес, че окончателното предложение за споразумение за освобождаването на държаните от палестинското движение „Хамас“ в ивицата Газа заложници е почти готово, но допълни, че не смята, че израелският премиер Бенямин Нетаняху прави достатъчно за постигането на подобно споразумение, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2537

Байдън говори пред репортери в Белия дом, след като израелските въоръжени сили откриха в тунел в Газа през почивните дни телата на шестима заложници, включително на 23-годишната Хърш Голдберг-Полин, която има двойно, американско-израелско гражданство. Смята се, че те са били убити малко преди това от бойци на „Хамас“.

Това предизвика критики към стратегията на администрацията на Байдън за прекратяване на огъня в Газа и засили натиска върху Нетаняху от израелците да върне останалите заложници у дома.

На въпрос дали смята, че Нетаняху прави достатъчно за постигане на споразумение за заложниците, Байдън отговори с „не“, но не даде допълнително изяснение.

Байдън потвърди, че шестима заложници са открити мъртви в ивицата Газа и сред тях има и американо-израелски гражданин

На въпрос дали планира да представи окончателно споразумение за заложниците и на двете страни от конфликта по-късно тази седмица, Байдън заяви, че администрацията му е „много близо до това“.

„Надеждата умира последна“, отговори той на въпроса дали споразумението ще бъде успешно.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис трябва да се срещнат днес с американския екип за преговори по сделката за заложниците, за да обсъдят усилията за постигане на споразумение за освобождаването на останалите държани в Газа, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2537

Водещи новини

Още новини