Блинкън заяви, че е настъпил „решителен момент“ за мирните преговори за Газа

Getty images
share

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес определи като „може би най-добрата, а може би и последната възможност“ най-скорошните дипломатически усилия на Вашингтон за постигане на примирие в Газа и призова всички страни да доведат споразумението до успех, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2459

Преговорите за примирие се водят от месеци и ще продължат тази седмица в Кайро след двудневна среща в Доха миналата седмица.

Блинкън ще засили дипломатическия натиск за постигане на пробив в преговорите по-късно тази седмица, след като САЩ миналата седмица представиха компромисни предложения, които посредничещите страни смятат, че ще приближат позициите на враждуващите страни.

„Това е решаващ момент, може би най-добрата, а може би и последната възможност да върнем заложниците у дома, да получим примирие и да поставим всички на по-добър път към устойчив мир и сигурност“, заяви Блинкън пред репортери преди срещата си с израелския президент Ицхак Херцог, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел

„Тук съм като част от интензивните дипломатически усилия по инструкция на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Време е всички да кажат „да“ и да не търсят повод за „не“, допълни Блинкън.

Страните посредници - Катар, Съединените щати и Египет - досега не са успели да намалят достатъчно различията, за да постигнат споразумение.

Часове след пристигането на Блинкън палестинското движение „Хамас“ заяви, че държи израелският премиер Бенямин Нетаняху отговорен за „провалянето на усилията на посредниците“ и забавянето на споразумението.

Държавният секретар предупреди също да не бъде допускана по-нататъшна ескалация на напрежението в региона. „Време е също така да се уверим, че никой не предприема стъпки, които биха могли да провалят този процес, и затова работим, за да сме сигурни, че няма да има ескалация, че няма да има провокации“, каза още той.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2459

Водещи новини

Още новини