Рядко срещана дълбоководна риба е открита мъртва край бреговете на Сан Диего

Gettyimages
share

Рядко срещана дълбоководна риба, наподобяваща змия, е открита мъртва на повърхността на океана край бреговете на Сан Диего и е извадена на брега за изследване, съобщава БТА. 

Рибата ремък е сребристата и дълга 3,6 метра. Тя е намерена миналия уикенд от група любители на гмуркането с шнорхел и каяци в залива Ла Хоя, северно от центъра на Сан Диего. Според експерта Бен Фрабъл от Института по океанография „Скрипс“ това е едва 20-ият случай след 1901 г. , когато в Калифорния е изплувала риба ремък. Тези риби имат митична репутация на предсказатели на природни бедствия или земетресения, въпреки че не е доказана никаква връзка.

Според американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) рибата ремък може да достигне дължина над 6 метра и обикновено живее в дълбоката част на океана, наречена мезопелагична зона, където светлината не достига.

Откриха риба без лице край Тасмания (снимка)

Плувците, които откриват рибата, я изнасят на брега с падълборд. След това я прехвърлят на задната част на пикап.

Учените от Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) и Института по океанография „Скрипс“  планират да й направят некропсия, за да се опитат да установят причината за смъртта.

Водещи новини

Още новини