САЩ се подготвят за възможни значителни атаки в Близкия изток от страна на Иран

Gettyimages
share

САЩ се подготвят за значителни атаки, които иранските проксита в Близкия изток могат да предприемат още тази седмица, заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби,съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2441

Кърби каза пред журналисти, че през последните дни САЩ са увеличили числеността на силите си в региона.

Напрежението в Близкия изток ескалира след убийството на лидера на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран на 31 юли. Иран и "Хамас" обвиниха Израел за смъртта на Хания.  

Лойд Остин е разпоредил разполагането в Близкия изток на подводница

Съединените щати изразиха дълбоко безпокойство от сигналите, че Иран се готви да достави стотици балистични ракети на Русия.

Десетки руски военни преминават обучение в Иран за работа с Фатх-360 - система с малък радиус на действие, съобщи Ройтерс, като се позова на два разузнавателни източника от Европа. Според тях Москва ще получи стотици ирански ракети със сателитно насочване за войната в Украйна.

Русия има собствени балистични ракети.

Притежанието на Фатх-360 ще позволи на Москва да използва по-голяма част от собствения ѝ арсенал срещу цели зад фронтовата линия, като на близко разстояние стреля с ирански бойни глави, отбелязват военни експерти.

"На срещите на върха на Г-7 и НАТО това лято ние и нашите партньори дадохме да се разбере, че сме готови за бърз и суров отговор в случай, че Иран осъществи трансфер на балистични ракети. Според нашето виждане това ще представлява драматична ескалация в подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна", заяви Ведант Пател, Държавен департамент на САЩ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2441

Водещи новини

Още новини