Канада: Ще изтеглим децата на дипломатите си от Израел

pixabay
share

Канадското правителство заяви вчера, че е решило да изтегли децата на дипломатите си от Израел, на фона на опасенията от разрастване на конфликта в Близкия изток, предаде Ройтерс, като се позова на канадската новинарска агенция Канейдиън прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2424

Напрежението между Израел, от една страна, и Иран и ливанското шиитско движение "Хизбула", от друга, подхрани страховете, че конфликтът може да разшири териториалния си обхват.

Рискът от ескалация се повиши след убийствата на лидера на палестинското ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания и на военния командир на "Хизбула" Фуад Шукр, предаде БТА.

В изявление на канадското външно министерство, цитирано от Канейдиън прес, се казва, че министерството е одобрило трансфера на децата на дипломатите и на хората, които се грижат за тях, в сигурна трета страна.

Израел се прицели и в новия лидер на "Хамас": Трябва да бъде елиминиран бързо

В събота Канада предупреди гражданите си да избягват пътуванията до Израел, като изтъкна като причина продължаващия регионален конфликт и непредсказуемостта на ситуацията. Канада призова също гражданите си да не пътуват до ивицата Газа и Западния бряг.

Посолствата в Тел Авив и Бейрут, както и представителството към палестинската власт в Западния бряг, "работят в пълния си капацитет и продължават да предоставят ключови услуги на канадците", се казва в изявление на канадското правителство, цитирано от Канейдиън прес.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2424

Водещи новини

Още новини