След 7-годишно разработване: САЩ разкриха естеството на проекта МАКО

Lockheed Martin
share

Американската военно-промишлена корпорация „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) разкри най-новия си проект – хиперзвуковата ракета МАКО от последно поколение, развиваща изумителната скорост от 6174 км/ч.

От „Локхийд Мартин“ изтъкнаха, че цената на МАКО ще бъде „крайно достъпна“, ще може да се изстрелва от най-различни по вид и модел самолети, ще притежава широка автономност и не на последно място – може да пробие и най-модерните противовъздушни отбрани.

Ракетата МАКО, наречена на най-бързата акула, започва да се разработва през 2017 г. като част от програмата Stand-in Attack Weapon (SiAW) на Военновъздушните сили на Съединените щати. Обект на програмата е било създаването на хиперзвукова ракета от последно поколение, която да може да се адаптира към новите условия на воденето на съвременни бойни действия, отбелязва изданието El Confidencial.

САЩ представиха най-новия си танк от последно поколение, който се управлява... сам

Ракетата МАКО на „Локхийд Мартин“ е готова да издигне воденето на война на съвсем ново ниво. Тя е ефикасно средство срещу заплахите от бъдещето, допълниха от военната корпорация.

Ракетата е дълга около 4 м и тежи близо 600 кг, което позволява да бъде прикрепена към най-различни самолети, вкл. бомбардировачи, изтребители F-22, F-35, F/A-18, F-16, F-15, както и на разузнавателния P-8 „Посейдон“.

Другите специфични характеристики на МАКО се пазят в тайна, но се знае, че хиперзвуковата скорост се постига посредством традиционен ракетен ускорител с твърдо гориво.

Цената на една бройка МАКО все още не е официално оповестена, но от „Локхийд Мартин“ уточниха, че разработването ѝ е било водещ приоритет заради все по-модерните противовъздушни системи, които биват конструирани и въвеждани в експлоатация в Русия и Китай.

Водещи новини

Още новини