Вече и официално: Камала Харис е кандидат за президент на САЩ

Getty Images (архив)
share

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис си осигури официално номинацията за кандидат за президент на Демократическата партия, отбелязват Асошиейтед прес и Франс прес.

Това стана близо две седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата. 

Номинацията на Харис стана официална след петдневно онлайн гласуване от страна на делегатите, които ще участват по-късно през месеца в националния партиен конгрес на демократите в Чикаго. Гласуването приключи вчера вечерта.

Харис си е осигурила необходимата подкрепа от страна на 1976 делегати на конгреса - нужния ѝ праг за преодоляване за спечелване официално на номинацията за кандидат за президент на демократите.

Камала Харис избира кандидат за вицепрезидент

Днес предстои нов етап. Камала Харис ще обяви най-после кой ще бъде неин кандидат за вицепрезидент. След като го направи, още тази вечер се очаква този човек да се появи с нея на предизборен митинг във Филаделфия, в щата Пенсилвания, отбелязва БТА. След това двамата ще обиколят още няколко ключови щата до събота.

Засега фаворит за позицията на кандидат за вицепрезидент на Хари е 51-годишният Джош Шапиро, който е губернатор на щата Пенсилвания. В списъка попадат и Тим Уолц, губернатор на Минесота, и Марк Кели, бивш астронавт, станал сенатор от Аризона. Споменават се и имената на Анди Бишър, губернатор на Кентъки, и на настоящия министър на транспорта Пийт Бутиджидж. 

Същевременно в същите щати, в които ще започнат обиколка Харис и нейният кандидат за вицепрезидент, ще пътува и кандидатът за вицепрезидент на републиканеца Доналд Тръмп - Джей Ди Ванс. Самият Тръмп в последно време обвинява Харис, че е виновна за миграционната криза в САЩ. Миналата седмица той я обвини и че тя се обявява за чернокожа от политическа пресметливост. Бащата на Харис е от Ямайка, а майка ѝ е от Индия, припомнят Франс прес. Вчера Тръмп обвини Харис, че е виновна и за проблемите на борсите в САЩ.

Тръмп озадачи с изказване за Камала Харис: Как така изведнъж стана черна?!

Харис пък води кампания в защита на абортите и редовно задава въпроса дали хората в САЩ искат да живеят в една свободна и правова страна, или в една страна на хаоса, на страха и на омразата, визирайки че второто ще се случи, ако за президент бъде избран Тръмп.

Водещи новини

Още новини