Съдът в щата Делауеър ще обяви на 13 ноември присъдата на сина на Байдън за притежание на оръжие

Getty Images/Guliver
share

Хънтър Байдън, синът на президента на САЩ Джо Байдън, ще чуе присъдата си на 13 ноември, след като съдебните заседатели го признаха за виновен по федерални обвинения за притежание на оръжие, предаде Ройтерс, позовавайки се на съда.

За пръв път в историята на САЩ на действащ президент е осъден за престъпление. На 11 юни съдебните заседатели в съда в Уилмингтън, щата Делауеър, го признаха за виновен по три обвинения, свързани с това, че  през 2018 г. е излъгал за употребата на незаконни наркотици, когато си е купувал пистолет.

Произнасянето на присъдата от съдия Мерилен Норейка от Федералния окръжен съд в щата Делауеър ще бъде осем дни след президентските избори на 5 ноември, на които настоящият вицепрезидент и кандидат на Демократическата партия Камала Харис ще се изправи срещу кандидата на републиканците и бивш президент Доналд Тръмп. 

Повдигнаха три обвинения срещу сина на Джо Байдън

Насоките за определяне на наказанието във връзка с обвиненията в притежание на оръжие предиждат затвор от 15 до 21 месеца, но правни експерти твърдят, че в подобни случаи подсъдимите често получават по-малки присъди и вероятността да бъдат лишени от свобода е по-малка, ако спазват определени условия, отбелязва Ройтерс.

След решението на съдебните заседатели Джо Байдън направи изявление, че приема резултата от делото.  

Хънтър Байдън е обвинен и в три тежки и други шест данъчни престъпления в щата Калифорния, като се твърди, че не е платил данъци в размер на 1,4 милиона долара между 2016 и 2019 г., докато е харчил милиони за наркотици, проститутки, луксозни автомобили и други скъпи вещи. Той не се е признал за виновен по тези обвинения. Съдебният процес е насрочен за 5 септември в Лос Анджелис, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини