Блинкън заяви, че САЩ не са замесени в убийството на лидера на "Хамас"

Getty Images
share

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че САЩ не са замесени в убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и отново повтори, колко важно е да се договори прекратяване на огъня в Газа, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2372

"Това е нещо, за което не знаехме и в което не сме участвали. Трудно мога да спекулирам", каза Блинкън в интервю за "Чанъл Нюз Ейжа" по време на посещение в Сингапур.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) на Иран потвърди смъртта на Хания часове след като той присъстваше на церемонията по полагане на клетва на новия президент на страната.

Хания, който ръководеше палестинската военна групировка и обикновено бе базиран в Катар, бе лицето на международната дипломация на "Хамас" на фона на бушуващата в Газа война, предизвикана от атаката в Израел от 7 октомври, посочва Ройтерс.

В Израел: Исмаил Хания е убит с ракета, изстреляна от Иран

"С годините съм се научил никога да не спекулирам за въздействието, което дадено събитие може да има върху нещо друго", каза Блинкън в отговор на въпрос за възможните последствия за войната от смъртта на Хания.

Убийството, което се случи по-малко от 24 часа след като Израел заяви, че е убил командир на "Хизбула", отговорен за смъртоносния удар в окупираните Голански възвишения, може да се окаже сериозна пречка за шансовете за договаряне на прекратяване на огъня в продължаващата от 10 месеца война, коментира Ройтерс.

Блинкън, който е в Азия от края на миналата седмица, заяви, че прекратяването на огъня и освобождаването на заложниците в Газа са от критично значение и че САЩ ще направят всичко възможно това да се случи, отбелязва БТА.

"Това е от жизненоважно значение и се надявам нещата да тръгнат в по-добра насока, към по-траен мир и по-трайна сигурност, така че този фокус си остава", добави той.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2372

Водещи новини

Още новини