Доналд Тръмп проведе първия си предизборен митинг, след като оцеля при опит за убийство

gettyimages
share

Доналд Тръмп проведе първия си предизборен митинг след опита за убийство, като излезе пред симпатизантите си в щата Мичиган заедно с новоизбрания кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

"Това беше точно преди една седмица", каза Тръмп повод стрелбата от 13 юли в Пенсилвания, при която той бе ранен в ухото, един от поддръжниците му бе убит, а двама бяха ранени. 

"Заставам пред вас само заради милостта на всемогъщия Бог“, обърна се кандидатът на Републиканската партия към своите симпатизанти. "Не би трябвало да съм тук в момента", продължи той. 

Тръмп бе придружаван от сенатора от Охайо Джей Ди Ванс, като това бе първата предизборна изява на дуото, след обявяването на кандидатурата на Ванс за вицепрезидент на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки.

Мичиган е един от няколкото колебаещи се щата, които се очаква да определят изхода от президентските избори през ноември. През 2016 г. Тръмп спечели вота в този щат с преднина от малко над 10 000 гласа. През 2020 г. обаче Джо Байдън обърна ситуацията и спечели в Мичиган 154 000 гласа повече от кандидата на Републиканската партия.

Миналата седмица в Милуоки Тръмп изглеждаше необичайно сдържан и емоционален, но днес той се върна към типичния си стил на поведение на митинги и отправи обиди към съперниците си от Демократическата партия. 

Симеон Гаспаров: Победата на Тръмп може да бъде една от най-големите в историята

Часове преди Тръмп да се качи на сцената негови поддръжници изпълниха улиците в центъра на Гранд Рапидс. Хората започнаха да се редят на опашка още в петък сутринта, а в събота следобед тя се простираше на близо километър от входа на 12 000-местната зала "Ван Андел Арена". Много улици бяха затворени от съображения за сигурност, а в града имаше засилено полицейско присъствие. 

Самият митинг се проведе на закрито, като всички, които влизаха в залата, трябваше да минат през метален детектор. 

Една от причините, поради които Тръмп се спря на Ванс за кандидат за вицепрезидент, бе, че той може да помогне за спечелването на подкрепата на избирателите от т.нар. "ръждив пояс", включващ щатите Мичиган, Пенсилвания, Уисконсин и Охайо. Ванс специално спомена тези места в благодарствената си реч на конгреса на републиканците в Милуоки и разказа как е израснал в бедност в малък град в Охайо. Той обеща да не забравя хората от работническата класа, чиито "работни места бяха прехвърлени зад граница, а децата бяха изпратени на война".

Една от ключовите теми, които Тръмп коментира на днешния митинг, бе кандидатурата на опонента му Байдън. Тръмп и екипът му се опитаха да представят усилията на демократите да заменят Байдън като "преврат".

"Точно в този момент шефовете на Демократическата партия трескаво се опитват да подменят резултатите от първичните избори на собствената си партия, за да изхвърлят… Джо Байдън от бюлетината",  каза Тръмп. 

Осемдесет и една годишният действащ президент в момента е изолиран в дома си в Делауеър, тъй като бе инфектиран с коронавирус. Същевременно все повече негови съпартийци го призовават да се откаже от надпреварата за президентските избори и да бъде издигнат друг кандидат. 

Водещи новини

Още новини