Американски и британски медии коментират брифинга на Байдън на срещата на върха на НАТО

Gettyimages
share

По време на ключова пресконференция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която имаше за цел да спаси кандидатурата му за преизбиране, президентът на САЩ Джо Байдън демонстрира моменти на свободно говорене и владеене на детайлите, докато отговаряше на въпросите на журналистите, но също така се препъваше в думите си, объркваше имена и на моменти даваше мъгляви отговори, пише в. "Вашингтон Пост".

Резултатът беше нееднозначно представяне в едно събитие, което мнозина демократи очакваха с нетърпение, за да видят дали Байдън ще успее да разсее опасенията им относно неговата възраст, умствена гъвкавост и способност да победи републиканеца Доналд Тръмп, коментира изданието. Реакцията на тези демократи през следващите дни вероятно ще внесе яснота относно кандидатурата на Байдън и дали той ще успее да устои на нарастващите призиви от страна на партията си да се оттегли, посочва американският столичен вестник.

В един от най-шокиращите моменти Байдън погрешно нарече вицепрезидента Камала Харис "вицепрезидента Тръмп", отбелязва "Вашингтон Пост". Грешката дойде часове след друг подобен случай по време на срещата на върха на НАТО, когато Байдън представи украинския президент Володимир Зеленски като руския президент Владимир Путин, добавя вестникът. 

Байдън увери, че е най-подходящият да се кандидатира за президент на САЩ, но допусна нов лапсус

В продължение на близо час Байдън говори по най-различни теми относно страната, света и политическото си бъдеще, пише в. "Ню Йорк Таймс". Той демонстрира разбиране на проблемите и изглеждаше най-комфортно по време на дългата дискусия относно външната политика, отбелязва изданието.

Предизвикателството пред него обаче е, че всяко моментно препъване, всяка словесна грешка, дори и бързо поправена, сега придобива извънредно голямо значение и само засилва съмненията относно умствените му способности, предизвикани от дебата срещу Тръмп миналия месец, коментира вестникът. Всяка негова публична проява до ноември ще бъде щателно разглеждана за доказателства за липса на способност да управлява, посочва "Ню Йорк Таймс", пише БТА.

По време на пресконференцията имаше дълги моменти, в които Байдън беше съвършено ясен, с по-добро разбиране на външната политика, отколкото Тръмп някога би могъл да има, пише в. "Гардиън".

Но също толкова много бяха и моментите, в които той изглеждаше объркан, отбелязва изданието. Изреченията му започваха без ясно начало и след това рязко свършваха, а изказът му беше отвлечен, несвързан и разкъсан, коментира британският вестник. В един момент, по време на едно дълго отклонение от темата докато говореше за Финландия, той се разсея и замълча за момент. Смущението в залата видимо се усещаше, пише "Гардиън".

Почти сигурно е, че след представянето на Байдън на пресконференцията още демократи ще заявят, че не могат повече да подкрепят кампанията му, пише британският в. "Телеграф".

Представянето му привлече похвали от страна на някои негови привърженици, посочва изданието. Но с нелепите си грешки по отношение на имената на някои от най-близките си съюзници той рискува да направи така, че Америка да изглежда като посмешище на международната сцена, и принуди западните лидери да се мъчат да обясняват лапсусите му на собствените си пресконференции, отбелязва "Телеграф".

Ако Байдън изглеждаше разколебан след катастрофалния дебат срещу Тръмп миналия месец, тази вечер той изглеждаше напът към пълен провал, заключава британският вестник.

Водещи новини

Още новини