Байдън увери, че е най-подходящият да се кандидатира за президент на САЩ, но допусна нов лапсус

gettyimages
share

САЩ не могат да се оттеглят от света, заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на пресконференция, която даде в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Моят предшественик ясно показа, че не е ангажиран с НАТО", каза Байдън, визирайки директно предшественика си Доналд Тръмп, на когото той ще се противопостави на президентските избори през ноември. После Байдън подчерта, че силна НАТО е от съществено значение и за САЩ.

На пресконференцията Байдън заяви, че докато той е президент на САЩ, страната му няма да преустанови подкрепата за Украйна.

"Дадох ясно да се разбере, че една силна НАТО е от съществено значение за американската сигурност. И вярвам, че задължението по член 5 от Северноатлантическия договор е свещено. Няма да се преклоня пред Путин. Няма да изоставя Украйна. Ще държа НАТО силна", увери Байдън.

Президентът на САЩ засегна и темата за войната в ивицата Газа и заяви, че има напредък към постигане на споразумение между Израел и "Хамас", за да се сложи край на този конфликт.

"САЩ работят от месеци за постигане на прекратяване на огъня в Газа, за връщането на заложниците у дома им, за проправяне на пътя за мира и стабилността в Близкия изток", заяви Байдън, пише БТА.

Байдън обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 225 милиона долара, включително система "Пейтриът"

"Става дума за трудни и сложни въпроси. Има още някои празнини за запълване. Ние напредваме. Тенденцията е положителна и аз съм решен да сключа това споразумение и да сложа край на тази война, която трябва да бъде преустановена сега", подчерта Байдън.

На пресконференцията Байдън заяви, че той е в най-добра позиция, за да победи Тръмп на президентските избори и че европейски съюзници на САЩ казват, че той трябва да бие Тръмп.

"Мисля, че съм най-компетентният, за да се кандидатирам за президент. Победих вече веднъж Тръмп и ще го победя отново"  Не правя това, за да съхраня моето наследство, а, за да свърша работата, която съм започнал", заяви той.

Байдън добави, че европейските съюзници на САЩ не му казват: "Джо, ти не трябва да се кандидатираш", а му казват: "Ти трябва да спечелиш. Ти не може да оставиш онзи да спечели. Това ще бъде бедствие"

На пресконференцията обаче Байдън отново допусна лапсус и обърка Доналд Тръмп с Камала Харис. Той заяви, че не би избрал Доналд Тръмп за вицепрезидент, ако не беше сигурен, че тя ще бъде подходяща за президент, очевидно визирайки Камала Харис. После той похвали и кариерата на Харис на сенатор, преди тя да стане вицепрезидент, и допълни, че тя се е справила добре, като е защитавала репродуктивните права на жените в последните четири години.

Това беше втори подобен лапсус на Байдън в рамките на няколко часа. Преди това той сбърка президента на Украйна Володимир Зеленски с президента на Русия Владимир Путин.

Байдън също така увери, че след три години той все така ще бъде способен да „се справя с“ президентите на Китай и на Русия. Той обаче добави обаче, че няма желание да разговаря с Путин, докато Путин не промени курса.

"Не съм готов да говоря с Путин, докато Путин не промени поведението си", каза Байдън.

Президентът на САЩ заяви, че е в добро здраве и че би се подложил на друго неврологично изследване, за да се провери остротата на мисълта му, ако лекарите му препоръчат това.

Той сподели, че вече е преминал през три значителни и интензивни неврологични изследвания, като последно това е станало през февруари, и лекарите са му казали, че е в добра форма.

"Добре съм. Всеки ден съм на тест за моите неврологични способности посредством решенията, които взимам всеки ден", допълни той.

На пресконференцията Байдън заяви също така, че не е вярно, че му се налага да си ляга в 20 ч. Но добави, че вместо да започва деня си в 7 ч.  и да си ляга в полунощ, ще бъде по-умно ако намали темпото.

 Междувременно Доналд Тръмп коментира в социалната си мрежа „Трут соушъл“ пресконференцията на Байдън, като заяви подигравателно: „Добра работа, Джо!"

Водещи новини

Още новини