Пропалестински протести във Вашингтон: "Няма мир върху открадната земя!"

Getty Images (архив)
share

Стотици протестиращи се събраха в близост до Капитолия във Вашингтон, скандираха пропалестински лозунги и критикуваха израелското и американското правителство заради войната в Газа и по повод годишнината от прогонването на около 700 000 палестинци при създаването на Държавата Израел през 1948 г., предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2949

Около 400 души се събраха на алеята „Нешънъл мол“ въпреки дъжда, за да отбележат 76-ата годишнина от така наречената Накба - арабската дума за катастрофа. Денят на Накба се отбелязва всяка година на 15 май. Държавата Израел е обявена на 14 май 1948 г. Палестинците провеждат на този ден шествия и демонстрации. 

На демонстрацията във Вашингтон бяха отправени призиви в подкрепа на правата на палестинците и за незабавно прекратяване на израелските военни операции в ивицата Газа. "Няма мир върху открадната земя" и "Край на убийствата, спрете престъпленията/Израел вън от Палестина", отекнаха призиви в тълпата.

Имат ли шанс за успех преговорите в Кайро за примирие в Газа?

Протестиращите насочиха гнева си и към президента на САЩ Джо Байдън, когото обвиниха, че симулира загриженост за броя на жертвите в Газа.

Тазгодишното отбелязване на Деня на Накба беше подхранено от гнева срещу продължаващата обсада на Газа. Последната война между Израел и „Хамас“ започна на 7 октомври, когато палестинската групировка „Хамас“ и други бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души и взеха още 250 за заложници. Палестинските бойци все още държат около 100 пленници, а израелските военни са убили повече от 35 000 души в Газа, по данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между цивилни и бойци, отбелязва БТА.

Широко разпространен е и гневът срещу насилственото потушаване на многобройните пропалестински протестни лагери в университети в цялата страна. През последните седмици полицията разби палаткови лагери в над 60 учебни заведения.

Активистите във Вашингтон настояха за незабавно прекратяване на военните действия в Газа и за право на завръщане на палестинските бежанци. 

След арабско-израелската война, последвала създаването на Израел, Израел отказва да позволи на бежанците да се завърнат, защото това би довело до палестинско мнозинство в границите на Израел. Вместо това те се превърнаха в постоянна бежанска общност, която сега наброява около 6 милиона души, като повечето от тях живеят в претъпкани градски бежански лагери в Ливан, Сирия, Йордания и окупирания от Израел Западен бряг. В Газа бежанците и техните потомци съставляват около три четвърти от населението, отбелязва АП.

Бенямин Нетаняху: Ако войната в ивицата Газа спре сега, това ще остави "Хамас" на власт в анклава

Същевременно 19 пропалестински активисти бяха арестувани при опит за окупация на училищна сграда в Пенсилвания. Сред тях са шестима студенти от Университета на Пенсилвания, предаде АП. Преди седмица властите разбиха протестен лагер в кампуса и арестуваха девет студенти.

В цялата страна студенти и други лица разпънаха палаткови лагери в кампуси, за да протестират срещу войната между Израел и „Хамас“. Протестиращите настояват за прекъсване на академичното сътрудничество с Израел. Напрежението във връзка с войната е голямо в университетските кампуси от есента, но пропалестинските демонстрации се разпространиха бързо след полицейските мерки, предприети на 18 април срещу лагер в Колумбийския университет. Демонстрациите достигнаха всички краища на САЩ, превръщайки се в най-голямото протестно движение в студентските градчета от десетилетия насам, и се разпространиха и в други страни, включително в Европа, посочва АП.

Близо 3000 души бяха арестувани в кампусите на САЩ през последния месец. С наближаването на лятната ваканция новите арести са по-малко, а кампусите са по-спокойни, отбелязва агенцията. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2949

Водещи новини

Още новини