Недоволството на демократите срещу Израел се превръща в политически проблем за Байдън

Getty Images
share

Мнозинството демократи предпочитат кандидат за президент, който да не подкрепя предоставянето на американска военна помощ на Израел, сочи ново проучване на Ройтерс/Ипсос. На този фон президентът демократ Джо Байдън и Доналд Тръмп са с изравнени позиции преди изборите през ноември, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2336

Според тридневното проучване, приключило в сряда, 56% от запитаните, определящи се като демократи, заявяват, че е по-малко вероятно да подкрепят кандидат, който е за предоставянето на военна помощ на Израел. Обратното мнение застъпват 40% от анкетираните.

Резултатите от проучването разкриват политически проблем за Байдън, който подразни някои среди в партията си с подкрепата за Израел във войната срещу бойците на "Хамас" в навечерието на президентските избори през ноември. В  началото на войната той много ярко демонстрира одобрението си за действията на Израел и отказа да обвърже военната помощ с промяна в тактиката на воденето на бойните действия от израелска страна, което предизвика силното недоволство на съпартийците му. Самият Байдън дава заявки, че не желае да губи никаква подкрепа сред привържениците на демократите.

Във вторник над 100 000 избиратели в Мичиган, подали вота си на първичните избори за кандидат-президент на демократите, гласуваха с "Не подкрепям никого" в израз на масов протест срещу подкрепата на Байдън за израелската военна операция.

Войната в Газа започна, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки по израелски данни 1200 души и вземайки за заложници 253 души. Това предизвика унищожителен военен отговор от страна на Израел, довел до 30 000 жертви.

Байдън и вероятният му съперник от републиканците Доналд Тръмп са с изравнени позиции – при хипотетичен двубой между тях и двамата биха събрали по 36% от гласовете. Останалите участници в проучването са давали отговори, че все още не са сигурни кого от тях биха подкрепили, че не биха гласували за никого от тях или че изобщо не биха отишли да гласуват.

Байдън изрази надежда за прекратяване на огъня в Газа до началото на следващата седмица

По отношение на войната на Израел в Газа Тръмп изрази безусловна подкрепа за американския близкоизточен съюзник, позиция, която е в съзвучие с нагласите на мнозина републиканци.

Около 62% от участвалите в новото проучване на Ройерс/Ипсос привърженици на Републиканската партия отговарят, че предпочитат кандидатът за президент на партията им да бъде човек, който подкрепя снабдяването на Израел с оръжие, а за 34% подобно обстоятелство би било отблъскващо.

За разлика от Байдън Тръмп е изразител на съвсем различно виждане за ролята на САЩ в НАТО. Този месец той разказа пред привърженици за свой разговор с чуждестранен лидер на натовски съюзник, на когото е казал, че би насърчил Русия да нападне страната, ако тя отказва да изпълни финансовите си задължения към Алианса.

Според изследването на Ройтерс/Ипсос 55% от републиканците са съгласни с твърдението, че Вашингтон трябва да подкрепя демократичните страни, ако те бъдат нападнати. Четиресет процента са на обратното мнение.

Сред демократите 75% са съгласни, а 23 – не.

Националното проучване е направено по интернет сред 1185 пълнолетни американци. Статистическата грешка е в рамките на около 3 на сто.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2336

Водещи новини

Още новини