Върховният съд на Мичиган отхвърли опита за отстраняване на Тръмп от първичните избори през 2024 г.

Getty images (архив)
share

Върховният съд на американския щат Мичиган не допусна до разглеждане жалба на гласоподаватели с настояване Доналд Тръмп да не бъде допуснат до участие в първичните избори на Републиканската партия догодина заради ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдебното решение позволява на Тръмп да остане в надпреварата.

Избирателите се опитаха да дисквалифицират Тръмп съгласно разпоредба в конституцията на САЩ, която забранява на хора, участвали във „въстание или бунт“, да заемат държавна длъжност, ако преди това са положили клетва като държавни служители на САЩ.

Решението в щата Мичиган контрастира с решението на щата Колорадо. Миналата седмица Върховният съд на щата се произнесе, че дисквалифицира Тръмп по силата на същата конституционна разпоредба.

Съд в Колорадо забрани на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент в щата

Жалбата в Мичиган се основаваше на раздел от 14-ата поправка на конституцията, според който никое лице, вече положило клетва, не може да заема длъжност в служба на Съединените щати или на определен щат, ако „след това е взело участие в бунт или въстание срещу САЩ или е предоставяло помощ или подкрепа на техните врагове."

 Поправката в основния закон е направена след Гражданската война 1861-1865 г., за да ограничи правата на политиците, участвали във въоръжена конфронтация на страната на робовладелческите щати от Юга.

Водещи новини

Още новини