Байдън: САЩ категорично осъждат ужасяващата атака на терористите от Хамас срещу Израел

Getty Images/Guliver
share

САЩ категорично осъждат ужасяващата атака на терористите от Хамас срещу Израел, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2072

От изявление на Байдън, публикувано на уебсайта на Белия дом, става ясно, че президентът на САЩ е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху и го е уверил в готовността на Вашингтон да окаже всякаква подкрепа на израелското правителство и на народа на Израел. 

Освен това Джо Байдън призова всички останали страни и организации, които са враждебно настроени срещу Израел, да не използват ситуацията, създала се вследствие на атаката на Хамас.  

Подкрепата на моето правителство за сигурността на Израел е непоклатима и неизменна, подчерта Байдън.

По-рано Белият дом съобщи, че президентът Байдън е бил информиран от съветниците си по въпросите на националната сигурност за "ужасните терористични атаки на Хамас" срещу Израел и че американският лидер следи ситуацията.

Стотици убити и хиляди ранени при размяната на удари между Хамас и Израел

"Съединените щати категорично осъждат ужасните атаки на терористите от Хамас срещу Израел, които включват и нападения срещу цивилни", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че оглавяваното от него министерство ще гарантира, че Израел разполага с всичко, от което има нужда, за да отвърне на терористичното нападение и за да "защити цивилните от сляпото насилие и тероризма".  

Канада също заяви, че "категорично осъжда терористичната атака срещу Израел" и че "напълно подкрепя Израел и правото на Израел да се защитава", предаде Франс прес, като се позова на канадския премиер Джъстин Трюдо, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2072

Водещи новини

Още новини