Зеленски: Украйна и САЩ ще произвеждат заедно системи за противовъздушна отбрана

Булфото (архив)
share

Украйна и Съединените щати ще произвеждат заедно системи за противовъздушна отбрана, обяви украинският президент Володимир Зеленски след визитата си във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Споразумението е дългосрочно и ще доведе до изграждане на нова промишлена база в Украйна, чиято икономика претърпя тежък удар вследствие от руското нашествие.

От съобщението на Зеленски не става ясно в какви времеви рамки се планира да бъде реализиран общият проект.

Зеленски пристигна във Вашингтон

Киев вече сключи споразумения за сътрудничество в производството и ремонта на бойна техника, оръжие и боеприпаси с компании от отбранителната промишленост на Полша и Германия.

От американската телевизия пък NBC съобщиха преди малко, че администрацията на Джо Байдън възнамерява да снабди Украйна с тактически балистични ракети ATACMS (Army Tactical Missile System) с обсег на действие от близо 300 км.

От "Вашингтон поуст" обаче отрекоха тази информация, като според изданието решението още не е било взето, предаде БНР.

Пратката от ATACMS не бе обявена и късно снощи, когато Байдън прие украинския президент Зеленски в Белия дом и заяви, че първите американски танкове Abrams, обещани още в началото на годината, ще бъдат доставени на Киев през следващата седмица.

Украйна ще получи за танковете и бронебойни снаряди с обеднен уран. Снощи от Пентагона обещаха още касетъчни снаряди за тежката артилерия, както и боеприпаси с прецизно насочване за системите за залпов огън HIMARS.

Липсата на ATACMS не попречи на украинската армия да нанесе по-рано днес ракетен удар по щаба на руския боен флот в Севастопол, който е отдалечен на 250 километра от контролираните от Киев територии.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Водещи новини

Още новини