Канадското правителство отправи предупреждение към членовете на ЛГБТ общността, които смятат да посетят САЩ

share

Канадското правителство отправи предупреждение към членовете на ЛГБТ общността, които планират да посетят САЩ, отнасящо се до рисковете, с които могат да се сблъскат в някои щати, предаде Франс прес.

По-специално Отава препоръчва "да се проверят местните закони", като се позовава на "закони и политики, които биха могли да засегнат" членовете на ЛГБТ+ общността в някои американски щати.

Предупреждения, подобни на публикуваното вчера на сайта на канадското външно министерство, обикновено се отнасят до държави, известни с нарушаването на правата на ЛГБТ-общността, като Русия, Египет и Уганда. Обикновено препоръките за пътуване на канадското правителство се отнасят до рискове, свързани с политическа нестабилност или природни бедствия.

Канадската вицепремиерка Кристия Фрийланд подчерта на пресконференция вчера, че решението не е политическо. "Имаме държавни служители, чиято задача е да наблюдават случващото се в света и да следят конкретните опасности, които заплашват по-специално определени групи канадци", добави тя.

В Канада, страна с население от 40 милиона души, живеят около един милион души от ЛГБТ-общността, по данни на канадската статистическа служба. САЩ са дестинация номер едно за канадците с 2,8 милиона посещения само през месец юни.

(платено съобщение)

Водещи новини

Още новини