САЩ огласиха нов пакет от военна помощ за Украйна, на стойност 250 милиона долара

Gettyimages
share

САЩ обявиха днес нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана и артилерията, оборудване за разминиране и медицински автомобили, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Най-новият пакет съдържа допълнително оборудване за разминиране, ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерията и за ракетните системи  Хаймарс, както и над 3 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, посочи в изявление на американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Съединените щати заедно със съюзниците и партньорите си ще подкрепят единно Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той.

САЩ ще изпратят на Украйна боеприпаси и оборудване за разминиране

Оборудването се финансира с вече одобрени от Конгреса парични средства.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 43 милиарда долара. По-рано този месец президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителна помощ на стойност 24 млрд. долара. Както демократите, така и републиканците в Конгреса подкрепиха помощта за Украйна, но някои крайнодесни републиканци, най-вече съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп, искат ограничаване на помощта.

В началото на юни украинските войски предприеха контранастъпление на изток и на юг, но напредването им се забавя от руските минни полета и траншеи, които блокират настъпването в южна посока.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини