Продължителна гореща вълна обхвана югозападната част на САЩ

pixabay
share

Продължителна гореща вълна обхвана част от САЩ, простираща се от Калифорния до Южна Флорида, като синоптиците очакват температури, които могат да счупят рекордите в някои части на югозападните САЩ през следващите дни, предаде Ройтерс.

Националната метеорологична служба издаде предупреждения за прекомерни горещини за райони, в които има около 100 милиона американци. Очаква се горещините да станат още по-големи през уикенда и да продължат през следващата седмица.

Докато задушаващите температури обхванаха много части на страната, Върмонт и други североизточни щати едва имаха време да се възстановят от историческите наводнения през последните дни, когато Националната метеорологична служба прогнозира нови обилни валежи в някои части на Нова Англия, където нивата на реките и потоците вече са високи.

Опасно високи температури днес

Наводненията превърнаха столицата на щата Върмонт Монпелие в кафяв воден път, повредиха пътища и може би е застрашено водоснабдяването на града. Длъжностни лица съобщиха на 8000 жители на града засега да преваряват водата си, преди да я използват.

Екстремните метеорологични условия застрашиха и района на Чикаго, където най-малко осем торнада се вихриха в четири окръга в Североизточен Илинойс. Ураганите и гръмотевичните бури принудиха летищата "О'Хеър" и "Мидуей" да спрат временно целия въздушен трафик.

Нарастващата честота и интензивност на тежките метеорологични явления в САЩ е симптом за глобалната, предизвикана от човека климатична промяна, казват експерти в тази област.

Югозападните територии в САЩ се готвят за потенциално смъртоносни горещини като за голяма част от района е обявено предупреждение за прекомерни горещини, пише БТА.

Финикс отбеляза 13-ия си пореден ден с температура от поне 43 градуса по Целзий, а прогнозите сочат, че през следващата седмица градът ще счупи рекорда си от 18 последователни дни над 43 гладуса, поставен през юни 1974 г.

Нещо повече, най-ниските температури през нощта се задържат над 32 градуса по Целзий, което не предлага голямо облекчение.

"Горещината ще се разпростре  в цяла Калифорния, Невада, Аризона и чак до Западен Тексас през този уикенд и най-силна ще е жегата от петък до понеделник. Така че ще наблюдаваме рекорди", каза Том Фридерс, координатор на предупрежденията в Националната метеорологична служба във Финикс.

В Тексас, където температурите достигнаха до 37 глрадуса по Целзий,  през уикенда жегата на някои места ще бъде 46 градуса.

Водещи новини

Още новини