Обама засилва сътрудничеството с Израел

Getty Images/Guliver
share

Президентът на САЩ Барак Обама демонстрира подкрепата си за Израел, където в края на тази седмица ще направи посещение Мит Ромни, опонентът на Обама от Републиканската партия в битката за президентския пост, предаде Франс прес.

В Овалния кабинет, заобиколен от произраелски лобисти и американски депутати, Обама подписа закон за засилване на сътрудничеството между САЩ и Израел в областта на сигурността и отбраната и подчерта непоклатимата подкрепа на Вашингтон за еврейската държава. Представители на израелската преса присъстваха на церемонията редом с акредитираните журналисти и фотографи към Белия дом.

Законът позволява на Израел да има достъп до повече американски оръжия и муниции, посочва Франс прес. Президентът Барак Обама приветства допълнителната американска помощ за изграждането на израелската противоракетна система Железен купол, възлизаща на 70 милиона долара и обявена от американския министър на отбраната Лион Панета още през май. Системата цели да предпази Израел от ракетите на екстремистките движения Хизбула и Хамас. Тя вече получи 205 милиона долара американско финансиране. Мит Ромни ще бъде в Израел този уикенд през втория етап от шестдневната си обиколка в чужбина, която го отведе в Лондон и ще завърши в Полша.

Водещи новини

Още новини