Белият дом замълча за Кримския мост, но се обърна с призив към Путин

Pixabay
share

Белият дом съобщи, че ще продължи да въоръжава Украйна, но отказа пряк коментар за вчерашната експлозия на Кримския мост. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13915

"Ние наистина нямаме какво да добавим към съобщенията за експлозията на моста“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби в ефира на телевизия Ей Би Си. 

Путин коментира взрива на Кримския мост
"Мога само да кажа, че г-н Путин започна тази война и сега г-н Путин може да я спре, като просто изтегли войските си от страната", допълни той.

Според Кърби двете страни трябва да намерят път към преговори за прекратяване на войната, но руският президент не е проявил интерес към това.

"Тъкмо обратното. С мобилизирането на стотици хиляди резервисти, с политическото анексиране или най-малкото – опита за анексиране на четири области от Украйна, той показа всички признаци, че засилва действията си" в противоположната посока, обясни говорителят на Съвета за национална сигурност към Пентагона.

Ето защо "честно казано ние сме в почти ежедневен контакт с украинците и ще продължим да им оказваме подкрепа в сферата на сигурността", допълни той.
Украински военен експерт е убеден: Русия няма да използва ядрено оръжие

Кърби отново повтори позицията на Вашингтон, че не се наблюдават индикации, че Путин е решил да използва ядрено оръжие и че няма причини САЩ да променят стратегическата си позиция, пише БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13915

Водещи новини

Още новини