Мит Ромни скатавал данъци?

gettyimages
share

Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни, който ще бъде издигнат официално от Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ, е заподозрян в избягване на данъци.

Според Vanity Fair политикът е имал сметки на Каймановите острови и Бахамите, като използвал местни банки, за да си спести плащанията към бюджета на САЩ. Според материал в списанието трудно е да се установи каква сума е вложил Ромни в офшорните финансови институции и дали е превел пари в хазната. Ромни трябваше да си публикува данъчната декларация в началото на годината заради натиск от страна на тогавашншия му съперник на вътрешнопартийните избори Нют Гингрич. Конкурентът обвини Ромни в липса на прозрачност и заяви, че досега в САЩ не е имало нито един кандидат за президент със сметки в швейцарски банки. След излизането на документа бившият губернатор трябваше да плати 6,2 млн. долара данъци.

Ромни нарече информацията на изданието компромат и опит на сегашния държавен глава Барак Обама да отклони вниманието на американците от икономическите проблеми. Президентът, от своя страна, заяви, че публикацията на списанието поставя много въпроси.

Изборите са насрочени за 6 ноември.

Водещи новини

Още новини