Общото събрание на ООН свиква спешно заседание за Украйна

Getty Images/Guliver
share

Общото събрание на ООН насрочи спешна сесия с начало 10 октомври за обсъждане на анексирането от Русия на четири района в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позовава на писмо, разпратено до 194-те страни членки на организацията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

По време на разискванията ще се гласува и резолюция, осъждаща действията на Москва. Не е ясно дали гласуването ще се състои в понеделник предвид големия брой оратори, които се очаква да вземат думата.

Русия наложи вето на подобна проекторезолюция в петък в Съвета за сигурност на ООН - най-влиятелният орган на ООН, съставен от 15 държави. Тогава Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха от гласуване.

Русия наложи вето на резолюцията на ООН, осъждаща референдумите в Украйна

По време на гласуването в Общото събрани се очаква стабилно мнозинство да вземе решение в полза на осъждането. Въпреки това резолюцията ще бъде оценена спрямо двата предишни резултата.

През март събранието осъди руската инвазия в Украйна с рекордно мнозинство от 141 гласа. След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. 100 държави-членки подкрепиха резолюция, която настояваше за възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

Водещи новини

Още новини