ООН: Заставаме зад думите си за атаката срещу детска болница в Мариупол 

Getty Images/Guliver
share

ООН заяви, че застава зад твърденията за атака срещу сграда в украинския град Мариупол, въпреки руските изявления, че организацията разпространява фалшиви новини, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13422

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се е позовал на вътрешна  информация на ООН, за да потвърди истинността на атаката. „Заставаме зад думите си“, каза пред ДПА говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

Москва реагира на пост в Туитър, който генералният секретар на ООН публикува вчера вечерта и в който пише: „Днешната атака срещу болница в Мариупол, Украйна, в която има родилни и детски отделения, е ужасяваща“.

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви: „Още на 7 март предупредихме в изявление, че радикали са превърнали болницата във военен обект“. Полянски заяви още, че е „много обезпокоително“ това, че ООН разпространява непроверена информация.

В понеделник постоянният пратеник на Русия в ООН Василий Небезня  каза пред Съвета за сигурност на ООН: „Забелязваме, че украинските радикали всеки ден все по-ясно разкриват истинското си лице. Местни жители казаха, че те са изгонили персонала на родилна клиника и след това са се позиционирали в клиниката, за да извършват обстрели оттам“.

Кремъл: Не разполагаме с данни за ситуацията с обстрела на родилен дом в Мариупол

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13422

Водещи новини

Още новини