Байдън заплаши Путин с персонални санкции, ако Русия нахлуе в Украйна

Getty Images
share

Американският президент Джо Байдън заяви, че обмисля да наложи персонални санкции срещу Владимир Путин, ако Русия предприеме инвазия в Украйна, съобщава The Guardian. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Причината е разполагането на нaтовски военни сили в Източна Европа в отговор на струпването на руски войски близо до украинската граница. Това се случва докато западните страни засилват военната си подготовка и съставят план как да предовратят спирането на руския газ за Европа. 

Песков: Русия вече е обезпокоена

Според американския президент евентуално нахлуване на Русия в Украйна би било най-голямата инвазия след Втората световна война и ще промени света. 

Високопоставен американски служител изложи възможни икономически санкции срещу Кремъл, които "ще имат огромни последици", по-големи от тези, които бяха приложени през 2014 г. при анексирането на Крим от Русия. 

От своя страна руските власти отричат да планират атака и твърдят, че създалото се напрежение е в резултат на действията на САЩ и НАТО. Усилията конфликтът да бъде разрешен по дипломатически път продължават. Очаква се днес в Париж да се проведе среща между френските, немските, руските и украинските власти.  

Заплахата от санкции срещу Путин дойде, тъй като САЩ се заеха със съставянето на план за пренасочване на доставките на природен газ от цял свят към Европа в случай, че потокът от Русия бъде прекъснат с идеята да притъпят най-мощното икономическо оръжие на Путин.

Представители на САЩ заявиха във вторник, че са преговаряли със световни доставчици и са уверени, че Европа няма да пострада от внезапна загуба на енергия за отопление в средата на зимата.

„За да гарантираме, че Европа е в състояние да преживее зимата и пролетта, ние очакваме да сме готови да осигурим алтернативни доставки, покриващи значително мнозинство от потенциалния недостиг“, каза висш американски служител.

Руската армия обяви, че ще проведе нов набор от военни учения с участието на 6000 войници близо до украинската граница и в Крим. 

Русия започна военни маневри близо до Украйна и в анексиран Крим

Украинските лидери призоваха за спокойствие, като министърът на отбраната Алексей Резников каза на парламента, че инвазия не е неизбежна.

Той добави, че руснаците все още не са сформирали бойна група от вида, от който ще се нуждаят, и „от днес няма основания да се смята, че Русия ще нахлуе неминуемо.

„Не се тревожете, спете добре“, каза той. „Няма нужда да опаковате багажа си.“

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини