Джон Кери изрази съжаление, че страната му е отсъствала от борбата срещу глобалното затопляне при управлението на Тръмп

Getty Images
share

Новият американски емисар по климатичните въпроси Джон Кери заяви днес по време на онлайн среща на върха, чийто домакин е Нидерландия, че съжалява за отсъствието на САЩ по време на президентството на Доналд Тръмп в борбата срещу глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Кери, който е специален пратеник по климатичните въпроси на новия президент Джо Байдън, призова САЩ да положат повече усилия, за да може хората да устояват по-добре на последиците от климатичните промени.

На форума лидерите на Германия, Франция и Великобритания също се ангажираха да подкрепят тази кауза.

"Преди три години учените ни отправиха сериозно предупреждение. Те казаха, че имаме 12 години, за да избегнем най-лошите последици от климатичните промени", заяви Кери в своето послание. "Сега ни остават девет години и съжалявам, че страната ми отсъстваше през предишните три години", добави той.

При Доналд Тръмп САЩ се изтеглиха от Парижкото споразумение за климата. Джо Байдън промени това още в първия си работен ден.

"Президентът Байдън превърна борбата срещу климатичните промени в абсолютен приоритет на своята администрация. Благодаря на Господ, ние имаме сега един президент, който управлява, казва истината и следи внимателно този въпрос", подчерта Кери. "Горди сме, че се завърнахме. Ние се завръщаме със смирение заради нашето отсъствие в предишните 4 години и ще направим всичко което е по силите ни, за да го компенсираме", увери Кери.

Водещи новини

Още новини