Нов скандал! Американци се снимали с разчленени афганистанци (снимки)

share

Поредна серия от скандални снимки на американски войници в Афганистан, на които те позират с части от тела на убити афганистанци, бе публикувана от вестник „Лос Анджелис Таймс”.

Снимките са били предадени на вестника от военнослужещ, настоял на своята анонимност. Източникът е заявил, че снимките показват нагледно провала на командването в налагането на дисциплината, което поставя под опасност самите войници.

Войниците са били от 82-ра Военновъздушна дивизия и задачата им е била да осигуряват идентификацията на убити талибани, което те осъществявали чрез взимане на пръстови и сканиране на ириса на окото.

Повечето кадри са направени в периода 2010 – 2011 г. На някой от тях войниците позират с цели тела на убити, а на други само с части от тях. На една от снимките войниците държат откъснати крака, а на друга ръка, на която са сгънали всички пръсти без средния.

На друга от снимките, някой от военнослужещите е поставил табела зад труповете, гласяща "Ловци на зомбита"

Армията е започнала вече разследване на случая. Това е е заявил пред американския вестник говорител на американските въоръжени сили.

Държавният секретар по въпросите на отбраната на САЩ Леон Панета  осъди поведението на войниците и изрази разочарованието си,

Публикуването на снимките идва в критичен момент на конфликта в Афганистан и в отношенията между Вашингтон и Кабул.

Водещи новини

Още новини