Принстънският университет премахва името на Удроу Уилсън от училището си по обществена политика

Wikipedia
share

Принстънският университет обяви планове да премахне името на Удроу Уилсън от училището си по обществена политика заради "расистките политики и мнения" на бившия президент на САЩ, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Неговите расистки политики и мнения правят името му неподходящо за учебно заведение, в което студентите и преподавателите трябва да бъдат изцяло ангажирани в борбата срещу бича на расизма", каза в комюнике президентът на университета Кристофър Айзгрубър след гласуване на управителния съвет.

Паметник на Теодор Рузвелт в Ню Йорк ще бъде демонтиран

Той отбеляза, че решението е взето след неотдавнашните убийства на Джордж Флойд и други афроамериканци.

Уилсън управлява САЩ от 1913 г. до 1921 г. и е основател на Обществото на народите, предшественик на ООН. Неговото управление бележи края на изолационизма на САЩ. По време на втория му мандат е приета и ратифицирана 19-ата поправка на конституцията, даваща право на жените да гласуват. При управлението на Уилсън са приети закони за забрана на детския труд, за осемчасов работен ден за работниците в железниците. Той назначава и първия съдия евреин във Върховния съд на САЩ. Но 28-ият президент на САЩ оставя южните щати да практикуват сегрегация и разрешава на федералните министерства да разделят чернокожите от белите си служители.

Водещи новини

Още новини