НАТО: Посегателство срещу някоя от балтийските страни ще доведе до съвместен отговор на съюзниците

gettyimages
share

Нападението срещу която и да било държава от Прибалтика ще предизвика съвместния отговор на страните от НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа.

Столтенберг съобщи, че двамата са обсъдили политиката на Москва по договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег. Той посочи, че НАТО не възнамерява да разполага нови наземни ракети в Европа, предаде БТА.

Генералният секретар подкрепи правото на Беларус да организира съвместни военни учения с Русия, но отбеляза необходимостта те да отговарят на изискванията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за предвидимост и прозрачност. Много често Русия не спазва тези изисквания, добави той.

Столтенберг посочи, че до 2016 г. в района на Прибалтика НАТО не е разполагала със свои сили в бойна готовност, а днес там са изпратени три международни бойни групи. Беларус е съсед на НАТО, вярваме в диалога, има нужда от сътрудничество. Тази страна, като всички други, има правото да избере пътя си напред, допълни той.

Президентът Науседа настоя за допълнително присъствие на сили на пакта в региона. Руското поведение не се променя, Москва продължава да нарушава международни договори, държи се агресивно със съседите, отбеляза държавният глава. Той изрази надеждата общата граница между Литва и Беларус да не се превърне във външна руска граница. Науседа изрази опасения от струпването на руско въоръжение в Калининград и призова за диалог с Минск и Москва.

Водещи новини

Още новини