Ефектът „Тръмп“ – година след клетвата на американския президент

Getty Images (Архив)
share

Днес се навършва една година откакто Доналд Тръмп положи клетва и влезе в ролята на американски държавен глава.

Президентът определено разбуни духовете и вся купища раздори и разделения през тези 365 дни. Републиканецът постоянно влизаше в новинарските емисии и бе под светлините на прожекторите.

Американският държавен глава направи множество цветни изказвания. Най-запомнящият се лозунг бе „Америка на първо място“.

В политически план Тръмп взе големи решения. Стената с Мексико, за която в началото не беше ясно кой ще плати, бе ход, с който президентът обяви, че ще бори нелегалната миграция.

В тази посока дойде и забраната за влизане на граждани от няколко мюсюлмански държави в Щатите. Тръмп призна и Йерусалим за столица на Израел.

Но година след влизането на Тръмп в Белия дом обещаното помирение между Вашингтон и Москва продължава да стои на изчакване.

По време на предизборната си кампания президентът на САЩ обръщаше внимание на това, че ще помири Америка с Русия на президента Владимир Путин. Година след встъпването му в длъжност обаче отношенията между двете световни сили са неясни.

Но борбата на Тръмп с медиите и битката с фалшивите новини се оказа един от акцентите през годината. Неговата активност в социалните мрежи пък бе удобен начин да отправя поредиците си от нападки.

Водещи новини

Още новини