"Фич" потвърди: Кредитният рейтинг на САЩ е ААА

share

Агенция Fitch потвърди най-високия дългосрочен кредитен рейтинг ААА на САЩ, както и стабилната перспектива пред него.

Ключов мотив за потвърдената оценка е безпрецедентна финансова гъвкавост на страната, която притежава най-добрата световна резервна валута и емитира бенчмарк книжа с фиксирана доходност, както и фактът, че САЩ е домът на най-големия и най-ликвиден капиталов пазар в света, посочи кредитната агенция.

Fitch допълни, че американската икономика е голяма, богата и разнообразна, като БВП на глава от населението и нивата на човешко развитие са над средните за останалите държави с най-висок кредитен рейтинг. Икономиката е една от най-продуктивните, динамични и технологично напреднали в света, подкрепена от силни институции и благоприятен бизнес климат.

Фокусът на новата администрация, насочен към дерегулация и намаляване на данъците, ще повиши допълнително бизнес доверието и ще бъде положителен за икономическия растеж, ако тези мерки бъдат осъществени. Това накара Fitch да направи възходяща ревизия на прогнозите си за икономическия растеж и вече очаква повишаване на БВП на САЩ с 2,3% през настоящата година и с 2,6% през 2018 година.

Според кредитната агенция обаче обещаното от администрацията на Доналд Тръмп съкращаване на данъците е малко вероятно да генерира по-траен и значителен тласък на икономическия растеж.

Fitch също така очаква Федералният резерв да продължи да повишава предпазливо лихвените ставки в страната, прогнозирайки още две увеличения с по 25 базисни пункта на федералната фондова лихва до края на 2017 година и четирикратно вдигане на лихвените ставки през следващата година.

Водещи новини

Още новини