Пневмония повали Хилари Клинтън

Getty Images/Guliver
share

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън е с диагноза пневмония и е обезводнена. Тя се лекува с антибиотик и се възстановява, предадоха световните агенции, като цитираха лекаря на семейство Клинтън.

На Клинтън вчера й призля, докато присъстваше на възпоменателна церемония за жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г. Тя се прибра в дома си край Ню Йорк и бе прегледана от лекар, който я е посъветвал да си даде почивка и да промени графика на предизборната си кампания.

Доктор Лиса Бардак съобщи в декларация, че Хилари Клинтън се възстановява добре, след като й прилоша на възпоменателно събитие за 11 септември в Манхатън. Лекарката посочи, че г-жа Клинтън напоследък страдала от кашлица, предизвикана от алергия и при преглед заради кашлицата в петък й е поставена диагноза пневмония. Д-р Бардак добави, че на възпоменателното събитие Хилари Клинтън се е почувствала зле от горещината и се е обезводнила, посочва Асошиейтед прес.

Политически стратези казват, че екипът на кампанията на Клинтън трябва да реагира фронтално на проблема със здравословното състояние на кандидатката, за да разсее всякакви безпокойства, особено след като републиканският й съперник Доналд Тръмп и неговите поддръжници от месеци твърдят, че тя няма достатъчно енергия, за да се изправи срещу противници на САЩ в чужбина.

Доналд Тръмп присъстваше на същата церемония вчера, но прояви забележителна сдържаност, отбелязва Асошиейтед прес. На въпрос на журналист за прилошаването на г-жа Клинтън той отвърна: "Не зная нищо".

Според стратега на демократите Бъд Джаксън декларацията на личната лекарка е добро начало. "Мисля, че постъпиха правилно. Тя е била прегледана и след това е публикувана декларацията. Това означава по-малко спекулации". Джаксън добави, че вчерашното прилошаване ще бъде поучително за кампанията и ще насърчи екипа на Клинтън към повече прозрачност по въпроса за здравето й. В техен интерес е да съобщават всичко в бъдеще, а не информацията да "изтича" или да излиза наяве с нови подобни случаи, добави той.

Други кандидати за президент в миналото са оповестявали много по-подробна информация за здравето си и от 70-годишния Тръмп, и от 68-годишната Клинтън, посочва Ройтерс. Например Джон Маккейн, неуспешният републикански кандидат за президент на изборите през 2008 г., разреши на журналисти да разгледат 1173 страници от медицинското му досие, след като се появиха спекулации, че е болен от рак, пише БТА.

Водещи новини

Още новини