Започват разследване на нов случай на прострелване на цветнокож от полицай

share

Американските федерални власти ще започнаха разследване на убийството на цветнокож амбулантен продавач, застрелян при опит за задържането му от двама полицаи в щата Луизиана, предадоха световните агенции. Разследването ще се води от отдела по гражданските права в министерството на правосъдието.

Инцидентът се разиграл в град Бейтън Руж. Местната полиция каза, че цветнокожият продавач е бил въоръжени, но има неяснота относно случилото се.

Жертвата е 37-годишният Алтън Стърлинг. Той продавал дискове на паркинга на магазин със съгласието на собствениците, твърди семейството му. Фаталното прострелване е станало в 4,35 ч. по Гринуич. Полицията била повикана на мястото след анонимен сигнал от лице, което твърдяло, че е заплашено от мъж с пистолет. Последвало спречкване между Стърлинг и двамата полицаи, отзовали се на сигнала и по време на него продавачът е бил прострелян от полицай и починал на място. Двамата полицаи, замесени в инцидента, са временно отстранени от длъжност.

Случилото се породи протест в града. Хората, събрали се пред магазина, на чийто паркинг продаваше дискове убитият, скандираха с вдигнати във въздуха ръце: "Не стреляйте!" и "Животът на цветнокожите също е от значение".

Смъртта на няколко цветнокожи, застреляни от полицията в различни американски щати в последните години, съживи расовото и социалното напрежение в страната и породи протести, прераснали в насилие на различни места.

Водещи новини

Още новини