В Канада разрешиха евтаназията

share

Канадският парламент прие снощи закон, който позволява евтаназия при неизличимо болните, отхвърляйки исканията законът да обхваща хора с дегенеративни заболявания, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

След седмици политически спорове горната камара на канадския парламент гласува в подкрепа на закон, който превръща Канада в една от малкото страни в света, където лекарите ще могат законно да помагат на болните за сложат край на живота си. Някои представители на Сената отбелязаха, че обхватът на закона е прекалено тесен и не трябва да бъде ограничаван само до болни в терминална фаза.
Законът, изготвен след като канадският Върховен съд отмени забраната върху подпомогнато от лекар самоубийство, трябва да бъде официално одобрен от генерал-губернатор Дейвид Джонстън, който е официалният държавен глава. Тази процедура е формална, отбелязва Ройтерс.

Решението на Върховния съд засяга дали съгласие хора, страдащи от непоносими физически или психически болки, причинени от жестоко и нелечимо медицинско състояние. Правителството ограничи закона до хора, чиято смърт е обосновано предсказуема. Критиците посочват, че по този начин хората с дегенеративни заболявания като множествената склероза са осъдени на непоносими страдания.

Водещи новини

Още новини