Ню Йорк въвежда най-високата минимална заплата в света

share

След повече от година на протести и организирани действия, работещите в заведения за бързо хранене в Ню Йорк постигнаха заветната цел – минимална заплата от 15 долара на час. Очаква се тя да стане факт до края на 2018 г., докато в другите части на страната увелчението ще е с по-бавни темпове и ще достигне 15 долара в средата на 2021 година.

Британският ежедневник The Guardian прави интересно сравнение на минималната работна заплата в различните държави. Оказва се, че при днешните валутни курсове, 15 долара на час е най-високото минимално възнаграждение спрямо която и да е страна в света.

Един бърз преглед на ситуацията в САЩ показва, че 15 долара на час е все още изключение и за повечето щати стойностите са близки до установения праг на федерално ниво – 7,25 долара на час. Така картината за отделните щати е различна – имаме както щати с минимална заплата 15 долара на час - Калифорния, Вашингтон, Илинойс, така и такива, в които изобщо няма законоустановено минимално заплащане – Алабама, Луизиана, Мисисипи, Южна Каролина и Тенеси.

Поглеждайки отвъд страната на неограничените възможности, с близки стойности до върха са Австралия –с 12,49 долара на час и Люксембург – с 12,12. Франция, Великобритания, Нидерландия, Белгия, Германия са в диапазона 9 – 10,5 долара на час.

В Япония минималната заплата е 6 долара на час, а в Гърция – 3,65. В група от близки стойности – малко над 2 долара на час, попадат Полша, Естония, Хърватия, Аржентина, Словакия, Латвия, Турция, Чехия и Унгария.

И логично стигаме до въпроса къде е България? България се намира на последно място – 1,16 долара на час, попадайки близо до Бразилия – 1,25 долара на час и Румъния – 1,42 долара на час.

Любопитно е да се спомене, че в 6 европейски държави – Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция – няма установена със закон минимална работна заплата. Въпреки това в Швеция например медианната заплата е по-висока в сравнение с доста други части на Европа.

Водещи новини

Още новини