Пентагонът призна, че над 1000 US военни са базирани в Източна Европа

Getty Images/Guliver
share

Пентагонът призна, че повече от хиляда американски военнослужещи са в Източна Европа в рамките на военно учение.

В момента в България се провежда учение на командването на силите на Съединените щати в Европа. На север от нас съвместни учения правят американски и румънски десантчици. Наскоро приключи учение в Черно море, в Полша се тренира транспортирането и разгъването на противовъздушни системи Пейтриът, припомня БТВ.

В трите балтийски страни непрекъснато текат занятия с постоянно присъствие на американски части. Операцията носи названието „Атлантическа решимост”.

Министърът на отбраната на Полша заяви, че Москва не е толкова безразсъдна, за да нападне страна член на НАТО, хората в съседните на Русия страни виждат в ученията на Алианса гаранция за тяхното спокойствие. „Те ни дават сигурност от Русия, така че и в бъдеще да можем да живеем в мир. Дават ни чувство за сигурност и много се радваме, че американските войници са тук”, обясни Ен Роотсма, който живее в естонския град Тури.

НАТО ще осъществи невиждана досега в Източна Европа операция. Бойните части, участници в ученията в Прибалтика, ще се приберат на собствен ход до базата си в Германия.

През лятото в Украйна ще се проведат и две отдавна планирани учения на Алианса, с участието и на български части.

Във Вашингтон започна конференция на НАТО, на която също темата е предизвикателства за сигурността в Източна Европа.

Любопитното е, че американският президент Барак Обама наруши традициите в Алианса и за първи път, макар американската столица да е домакин на срещата, той няма да се срещне с генералния секретар на НАТО.

Водещи новини

Още новини