Пентагонът включил България в плановете си за възпиране на Русия

Getty Images/Guliver
share

Пентагонът е включил България в плановете си за възпиране на Русия. Това заяви зам.-военният министър на САЩ Кристин Уормът по време на изслушване в Конгреса, съобщи кореспондентът на ТАСС във Вашингтон.

Уормът е отбелязала положителни резултати от предишната политика на "рестартиране" в отношенията с Русия, но е поставила ударението върху това, че сега "за нас е много по-необходимо да препотвърдим голямото значение на възпирането и нашите задължения по член 5-ти от Северноатлантическия договор". Става дума за колективната отбрана на страните членки на НАТО.

Зам.-шефът на Пентагона обяснила, че САЩ смятат да "възпират по-нататъшната руска агресия" в Европа, застрашаваща стабилността на континента. По думите й САЩ вече са предприели редица мерки, включително "са осигурили същественото си военно присъствие в страните от Балтика, Полша, Румъния и България". Уормът е посочила, че в последната година САЩ трикратно са увеличили участието на своите ВВС в патрулирането на въздушното пространство в района на Балтика, разширили са съвместните учения с полските ВВС и 14 пъти са изпращали свои военни кораби в Черно и Балтийско море, пише "Стандарт".

Командващият на американските сили в Европа и началник на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав обяви пред "Войс ъф Америка", че алиансът няма да влезе във въоръжен конфликт с Русия заради Украйна. "Там няма червена линия, чието престъпване от Русия може да предизвика намесата на НАТО", каза генералът.
 

Водещи новини

Още новини