Полицай застреля чернокож в синагога в САЩ

share

Полицай застреля чернокож мъж в синагога в САЩ, съобщи Ройтерс. Преди това той нападнал 22-годишен евреин с нож в лицето, докато се молел в синагога в Бруклин в Ню Йорк.

Веднага след това той е приет в болница, съобщи говорителят на нюйоркската полиция Адам Наваро, цитиран от БТА.

Нападението е станало в синагогата, смятана за седалище на хасидската еврейска общност "Хабад Любавич". Нападателят бил цветнокож на 49 години, въоръжен с 23-сантиметров нож. Засега не е ясен мотивът му за атаката.

Когато полицията се отзовала на сигнала за нападение, приканила нападателя да хвърли ножа, който държал, но той не се подчинил и заплашил с него един от полицаите. Тогава бил фатално прострелян от полицая. Според говорител на хасидската общност "Хабад Любавич" нападението няма антисемитски характер. Синагогата, в която е станала атаката, е отворена 24 часа в денонощието и вътре намират подслон бездомници.

Заподозреният е 49-годишният Калвин Петърс, който страдал от мозъчно увреждане. Равинът твърди, че мъжът влязъл в синагогата въоръжен и крещял "Убийте евреите". Когато полицията пристигнала, заварила нападателя с нож в ръка. Той бил прострелян в тялото и по-късно починал в болница.

Мерките за сигурност в еврейската общност в Ню Йорк веднага бяха засилени след инцидента.
 

Водещи новини

Още новини