Лидерът на сепаратистката Квебекска партия подава оставка

share

Премиерът на канадската провинция Квебек и лидер на сепаратистката Квебекска партия Полин Мароа обяви снощи, че се оттегля от ръководството на партията, след като изгуби парламентарни избори във френскоговорящата провинция, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Изборите бяха спечелени от Либералната партия, която получи 41,5 процента от гласовете и си върна мнозинството в местния парламент. Нейният лидер Филип Куяр ще бъде новият министър-председател на Квебек.

Сепаратистите от КП спечелиха  едва 25,4 процента от гласовете.

Мароа ръководеше партията от 2007 г. и беше премиер на Квебек от септември 2012 година. Квебекската партия свика предсрочни избори през март, в опит да сформира в парламента мнозинство, необходимо за приемане на решение за нов референдум за отделяне на 8-милионната провинция от Канада.

"Жителите на Квебек направиха своя избор в полза на Либералната партия. Тези резултати ясно сочат, че квебекците отхвърлят идеята за референдум и искат правителството да насочи вниманието си върху решаването на икономическите проблеми и създаването на работни места", заяви канадският премиер Стивън Харпър, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини