300 000 американци без вода от два дни заради химически разлив (снимки)

share

Близо 300 000 жители на американския щат Западна Вирджиния прекараха втора нощ, без да могат да се измият, да се изкъпят или да пият вода от чешмата. Причината - химическият разлив в река Елк близо до столицата Чарлстън. Нивата на замърсяване обаче се понижават, предаде Ройтерс.

Цели 5000 галона (18 927 литра) от промишления химикал 4-метилциклохексан метанол изтекоха в реката в четвъртък, съобщи пред Си Ен Ен губернаторът Ърл Рей Томблин.

Късно в петък той обяви извънредно положение в девет окръга, а президентът Барак Обама издаде декларация за извънредното положение, предаде БТВ.

Заради разлива в Чарлстън, най-голям град в щата, бяха затворени училища и офиси на компании. По думите на Томблин почасовите проверки на замърсената вода показват, че "нивото на химикала спада".

"Не сме сигурни обаче точно колко време ще е необходимо преди да може да бъде вдигната забраната за пиене", отбеляза губернаторът.

Веществото изтече от цистерна на "Фридъм индъстрис" - компания в Чарлстън, която произвежда специализирани химикали за миннодобивната, стоманената и циментовата индустрия - от завод, управляван от "Уест Вирджиния Американ уотър".

Водещи новини

Още новини