Обама е знаел за следенето на телефона на Меркел

share

Президентът на САЩ Барак Обама поне от 2010 г. е бил информиран за следенето на телефона на германската канцлерка Ангела Меркел, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на германския в. "Билд ам зонтаг".

По информация на изданието през 2010 г. Обама лично бил информиран за секретна операция по отношение на Меркел от директора на Агенцията за национална сигурност Кит Алекзандър. "Обама тогава не само не спрял акцията, но разрешил тя да продължи", е заявил пред германското издание добре информиран източник от американските специални служби. Освен това специалистите на агенцията са имали възможност да четат съдържанието на есемесите на Меркел и да подслушват разговорите й. Само стационарният телефон в нейния офис бил недостъпен за агентите на Агенцията за национална сигурност.

Вчера разкрития за подслушването направи и германският в. "Шпигел". Той съобщи, че подслушването на телефона на германската канцлерка Ангела Меркел е било в списъка със задачи на американската Агенция за национална сигурност от 2002 г., припомня ИТАР-ТАСС. Когато излязоха първите информации за следенето на телефона на Меркел, тя се обади да потърси обяснения от Обама,  който я уверил, че нищо не знае по въпроса, написа още "Шпигел". Той й казала, че ако е знаел за следенето, е щял да разпореди, то да бъде прекратено.

Водещи новини

Още новини