Осъдиха американски водач на секта на доживотен затвор за блудство с малолетни

Getty Images/Guliver Photos
share

Уорън Джефс, полигамният водач на отцепническа мормонска секта, бе осъден вчера в Тексас на доживотен затвор за сексуално посегателство над две непълнолетни момичета, които наричал свои "духовни невести", съобщи Ройтерс.

Когато се "оженил" за тях, те били съответно на 12 и 14 години. По-голямото момиче родило дете от него.

Съдебните заседатели в Сан Анджело, щата Тексас - 10 жени и двама мъже мъже, се съвещаваха само половин час, преди да произнесат решението си - 99 години (доживотна присъда) по едното обвинение и 20 години по второто - максималното наказание и по двете.

Делото срещу Джефс започна след полицейски рейд в ранчото "Копнеж за Цион" (Yearning for Zion) в Тексас през април 2008 г. Властите задържаха около 400 деца, кото бяха върнати на родителите им след разследване и ДНК-тестове.

Прокуратурата заяви, че 55-годишният Джефс е използвал прикритието на религиозна церемония за отвратителна игра на сексуална гавра с деца. Джефс е злоупотребил с положението си на водач на Фундаменталистката църква на Исус Христос и светците от последния ден, за да задоволи личните си апетити, каза на съдебното жури помощник-главния прокурор на щата Ерик Никълс.

В съдебната зала бе пуснат адиозапис, в който Джефс казва на групи тийнейджърки, че ще бъдат отхвърлени от Господ, ако откажат да задоволят сексуалните му желания.

Гневна тълпа се нахвърли срещу многоженеца на излизане от съда. "Още ли си мислиш, че си пророк!", изкрещя една жена, докато го вкарваха в полицейската кола.

Джефс, който се защищаваше сам на процеса, в гневни изблици обвиняваше съда, че потъпква религиозните му права.

Сектата, наброяваща 10 000 последователи в Северна Америка, бе осъдена от официалната Мормонска църква и е разследвана и от властите в Канада по обвинения, че урежда бракове между възрастни мъже и момичета.

Водещи новини

Още новини